Mire figyeljen raklapvásárlás során?

Pikó Csabát, a Golden Pallet Kft. ügyvezetőjét kérdeztük a raklapvásárlás során felmerülő kérdésekkel, problémákkal kapcsolatban. A vele készített interjúból kiderül tehát többek között az is, hogy mit érdemes átgondolni raklapvásárlás előtt, mi az a raklapspecifikáció és hogy kinek és mikor érdemes egyedi raklapot rendelni.

Mit kell átgondolnunk raklapvásárlás előtt?

Raklapvásárlás előtt először is érdemes átgondolni, hogy szabvány (EUR), vagy egyedi rakodólapokra van-e szükségünk.
Amennyiben egyedi raklapokat szeretnénk vásárolni kérdés, hogy rendelkezünk-e rájuk vonatkozó raklapspecifikációval?
Fontos továbbá, hogy milyen mennyiségben szeretnénk rendelni, valamint az, hogy hogyan kérjük a kiszállítást (pl. Just in time rendszerben).
Ezen felül kérhetünk speciális eljárásokat is (fumigálás, műszárítás), melyek szükségességéről a rendelés előtt érdemes tájékozódnunk.

Említette a raklapspecifikációt. Mire jó ez?

A raklapspecifikáció tartalmazza azokat az információkat, melyek a gyártáshoz elengedhetetlenül szükségesek. Ezen dokumentumban kerül ugyanis meghatározásra a gyártás során alkalmazott fafaj, az egyes elemek méretei, azok tűréshatárai, az alkalmazott kötőelemek mérete, darabszáma és elhelyezkedése.

A specifikációban megtalálható továbbá a rakodólap nedvességtartalma, a fumigálás szükségessége és teherbírása is, különféle igénybevételek esetén (egyenletesen megoszló, illetve halmozott).

Egyedi igényekkel is fordulhatok tehát a Golden Pallet Kft.-hez?

Természetesen igen, hiszen korszerű gyártási technológiáinknak köszönhetően bármilyen méretű és kialakítású raklapok előállítását el tudjuk végezni automata gépsorainkon. Mindezt akár rövid határidőn belül, kis szériában is.
Ezen felül – ügyfeleink érdekeit figyelembe tartva – minden esetben törekszünk a lehető legköltséghatékonyabb megoldás megtalálására.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe vennem, ha egyedi raklapot szeretnék?

Az egyedi méretű és kialakítású rakodólapok esetén a termékből érdemes kiindulni, a szállítandó termék jellemzőit kell ismerni.
Érdemes tehát rendelés előtt átgondolni, hányszor és hogyan fogják az árut mozgatni, valamint, hogy a termék csomagolása manuálisan, vagy automata soron történik-e majd.

Miután átgondoltuk ezeket a lényeges szempontokat, már csak meg kell találnunk azt a gyártó céget, akivel közösen kialakíthatjuk a megfelelő méretű, kialakítású és teherbírású rakodólapjainkat, melyek a kívánt funkcióknak tökéletesen megfelelnek.

Amennyiben szabvány EUR rakodólapokat szeretnék vásárolni, hogyan tudom ellenőrizni annak eredetét?

Szabvány EUR rakodólapot érdemes közvetlenül a gyártótól beszerezni, hiszen ez a legbiztosabb módszere annak, hogy a szabványnak megfelelő raklaphoz jussunk. Amennyiben egy gyártóra esik a választás, az ajánlatkéréssel egy időben érdemes elkérni a gyártói engedély másolatát is. Beszállítások alkalmával pedig érdemes meggyőződni a szabvány jelzéseken túlmenően a hitelesítő kapcsok meglétéről is.
A szabvány jelölések leírásai mind oldalunkon , mind a mavrec.hu weboldalon megtalálhatóak.

Amennyiben mégis kételyeik támadnának, érdemes felkeresni a hivatalos felügyeleti szervet, a MÁV-REC Kft.-t, az alábbi elérhetőségek egyikén:

További aktualitásaink

Ismét nagy megtiszteltetés ért bennünket, amikor a tavalyi év végén elértük egyik kiemelt üzleti célunkat: a Forest Stewardship Council®(FSC-C118653)  (FSC®) hivatalosan is FSC® tanúsítványt ítélt cégünknek. Mit jelent ez termékeinkre...

Elolvasom »

A Golden Pallet működésének 25 éves jubileuma szolgáltatta az alkalmat vállalatunk arculatának megújításához. Ennek leglátványosabb eleme az alapoktól újragondolt honlap volt, mely a Kreatív Vonalak Kft.-vel együttműködésben készült el. A...

Elolvasom »

A Felelős Foglalkoztató Minősítési Rendszer egy olyan szakmailag megalapozott, objektív szempontrendszer, amely több lépcsőben és számos dimenzió mentén vizsgálja, majd osztályozza, a vállalatok felelős foglalkoztatói tevékenységeit, HR stratégiáját. Büszkék vagyunk arra,...

Elolvasom »

Golden Pallet Kft. Telefon: +36 (23) 446-000