Raklapgyártás 5+1 lépésben

A raklapgyártás az erdőben kezdődik, és az ügyfeleink tulajdonába kerülő kész raklapmegoldásainknál fejeződik be. De mégis mitől lesznek igazán jó minőségűek a Golden Pallet raklapok? A választ egy két részes cikk-sorozatban adjuk meg.

Az alapanyagoktól a raklapelemekig

A raklapgyártás az erdőben kezdődik, és az ügyfeleink tulajdonába kerülő kész raklapmegoldásainknál fejeződik be. De mégis mitől lesznek igazán jó minőségűek a Golden Pallet raklapok? A választ egy két részes cikk-sorozatban adjuk meg.

Kezdetnek ismerje meg munkánk első három meghatározó lépését: a megfelelő alapanyagok kiválasztását, szállítását, valamint a különböző raklapelemek előállítását.

1. lépés: a megfelelő alapanyagok kiválasztása

Az igazán jó minőségű rakodólapok előállításának elengedhetetlen feltétele a megfelelő minőségű erdészeti alapanyagok kiválasztása. Kiemelt figyelmet fektetünk tehát a gyártás ezen szakaszára is: maga Pikó Csaba ügyvezető látogat el a különböző fakitermelésekhez, hogy már ott személyesen is meggyőződjön a faanyag minőségéről.

A raklapok alapanyagául döntő többségében a nyárfa különféle fajai – köszönhetően az alacsony árnak – a legelterjedtebbek. Így az általunk felhasznált alapanyagok 70-80%-a kerül ki ebből a fafajból.

2. lépés: a kiválasztott alapanyag szállítása

Miután kiválasztottuk a raklapelemek alapanyagát, a következő lépés azok elszállítása telephelyünkre. Tekintettel arra, hogy a nyárfa nagyrészt folyók mentén, ártereken található, a kiválasztott alapanyag telephelyünkre történő elszállítása igen nagy felkészültséget igényel. Kedvezőtlen időjárási viszonyok között szinte lehetetlen vagy extra költségekkel jár a szállítás. A folyamatos alapanyag ellátottságot igen nagy, több hónapra elegendő készlet fenntartásával tudjuk biztosítani.

3. lépés: a raklapelemek gyártása

A raklapelemek gyártása egy összetett fűrészipari tevékenység, hiszen a különböző méretű és minőségű raklapelemek előállításához esetenként eltérő technológiákat kell alkalmazni. A technológia alapja minden esetben a keményfémlapkás fűrészlapokkal történő pontos méretre vágás és az I. osztályú – már-már “gyalult” megmunkálással egyenértékű – felület. Csak az ilyen technológiával előállított, fűrészportól mentes raklapelemekből gyártható olyan rakodólap, mely a magasabb minőségi követelményeknek megfelel.

Faipari hulladék

Mivel a gyártás során keletkező hulladék elérheti a feldolgozott rönk 40-50%-át is, így kiemelt fontosságú kérdés az is, hogy ezt a hulladékot hogyan tároljuk és hasznosítjuk: ezen fahulladékot fűtőanyagként, bútoripari vagy újrahasznosítva raklapelemgyártás alapanyagaként értékesítjük.

Az elemek előállítása

A különböző raklapelemek előállítása elsősorban egy automata gépsoron történik az alacsony költségkeret megtartása, valamint a pontos és szabvány alapú munka elvégzése miatt. Ezen technológia segítségével műszakonként kb. 30-50 m3 közötti raklapelem legyártása van lehetőségünk.

Raklapelemek osztályokba sorolása

Már a rakodólap gyártás ezen szakaszában megtörténik a különböző raklapelemek osztályba sorolása: első- és másod osztályokba sorolva őket, már itt eldől, hogy az adott raklapelem egy minőségi szabvány-, vagy egy alacsonyabb minőségű (pl. egyutas) raklap alapja lesz majd.

Elolvasom a Raklapgyártás 5+1 lépésben második részét is »

További aktualitásaink

Ugyan a CHEP a 2019-es évre változtatott az éremdíjazás szerinti gyártói teljesítményértékelésen, a 2016-os bronz, illetve a 2018-as ezüstérmet követően ismét bizonyítást nyert, hogy a Golden Pallet Európa vezető raklapgyártói...

Elolvasom »

A Golden Pallet Kft. az elmúlt bő 20 év kitartó munkájának eredményeként a hazai és nemzetközi raklappiac meghatározó szereplőjévé vált. Alázatos munkánk legújabb -és talán legértékesebb- visszaigazolása azon szakmai díj,...

Elolvasom »

Ismét nagy megtiszteltetés ért bennünket, amikor a tavalyi év végén elértük egyik kiemelt üzleti célunkat: a Forest Stewardship Council®(FSC-C118653)  (FSC®) hivatalosan is FSC® tanúsítványt ítélt cégünknek. Mit jelent ez termékeinkre...

Elolvasom »

Golden Pallet Kft. Telefon: +36 (23) 446-000

Tisztelt látogató!

Cégünk nevével sajnálatos módon sorozatosan visszaélnek. Éppen ezért kérjük, hogy legyen körültekintő és hagyja figyelmen kívül, ha a nevünkben goldenpallet@gmail.com, vagy hasonló címről kapott levelek, mert azokat nem mi küldjük.

Vállalatunk csak és kizárólag @goldenpallet.hu végződésű címről küld üzenetet, ajánlatot vagy számlát.

Ha bármikor hasonlót tapasztalna, vagy bizonytalan a feladóval kapcsolatban, akkor nyugodtan hívja fel a központi számunkat: +36 23 446 000.

Köszönettel,
Pikó Csaba ügyvezető és a teljes Golden Pallet csapat