Raklapgyártás 5+1 lépésben

A raklapgyártás az erdőben kezdődik, és az ügyfeleink tulajdonába kerülő kész raklapmegoldásainknál fejeződik be. De mégis mitől lesznek igazán jó minőségűek a Golden Pallet raklapok? A választ egy két részes cikk-sorozatban adjuk meg.

Az alapanyagoktól a raklapelemekig

A raklapgyártás az erdőben kezdődik, és az ügyfeleink tulajdonába kerülő kész raklapmegoldásainknál fejeződik be. De mégis mitől lesznek igazán jó minőségűek a Golden Pallet raklapok? A választ egy két részes cikk-sorozatban adjuk meg.

Kezdetnek ismerje meg munkánk első három meghatározó lépését: a megfelelő alapanyagok kiválasztását, szállítását, valamint a különböző raklapelemek előállítását.

1. lépés: a megfelelő alapanyagok kiválasztása

Az igazán jó minőségű rakodólapok előállításának elengedhetetlen feltétele a megfelelő minőségű erdészeti alapanyagok kiválasztása. Kiemelt figyelmet fektetünk tehát a gyártás ezen szakaszára is: maga Pikó Csaba ügyvezető látogat el a különböző fakitermelésekhez, hogy már ott személyesen is meggyőződjön a faanyag minőségéről.

A raklapok alapanyagául döntő többségében a nyárfa különféle fajai – köszönhetően az alacsony árnak – a legelterjedtebbek. Így az általunk felhasznált alapanyagok 70-80%-a kerül ki ebből a fafajból.

2. lépés: a kiválasztott alapanyag szállítása

Miután kiválasztottuk a raklapelemek alapanyagát, a következő lépés azok elszállítása telephelyünkre. Tekintettel arra, hogy a nyárfa nagyrészt folyók mentén, ártereken található, a kiválasztott alapanyag telephelyünkre történő elszállítása igen nagy felkészültséget igényel. Kedvezőtlen időjárási viszonyok között szinte lehetetlen vagy extra költségekkel jár a szállítás. A folyamatos alapanyag ellátottságot igen nagy, több hónapra elegendő készlet fenntartásával tudjuk biztosítani.

3. lépés: a raklapelemek gyártása

A raklapelemek gyártása egy összetett fűrészipari tevékenység, hiszen a különböző méretű és minőségű raklapelemek előállításához esetenként eltérő technológiákat kell alkalmazni. A technológia alapja minden esetben a keményfémlapkás fűrészlapokkal történő pontos méretre vágás és az I. osztályú – már-már „gyalult” megmunkálással egyenértékű – felület. Csak az ilyen technológiával előállított, fűrészportól mentes raklapelemekből gyártható olyan rakodólap, mely a magasabb minőségi követelményeknek megfelel.

Faipari hulladék

Mivel a gyártás során keletkező hulladék elérheti a feldolgozott rönk 40-50%-át is, így kiemelt fontosságú kérdés az is, hogy ezt a hulladékot hogyan tároljuk és hasznosítjuk: ezen fahulladékot fűtőanyagként, bútoripari vagy újrahasznosítva raklapelemgyártás alapanyagaként értékesítjük.

Az elemek előállítása

A különböző raklapelemek előállítása elsősorban egy automata gépsoron történik az alacsony költségkeret megtartása, valamint a pontos és szabvány alapú munka elvégzése miatt. Ezen technológia segítségével műszakonként kb. 30-50 m3 közötti raklapelem legyártása van lehetőségünk.

Raklapelemek osztályokba sorolása

Már a rakodólap gyártás ezen szakaszában megtörténik a különböző raklapelemek osztályba sorolása: első- és másod osztályokba sorolva őket, már itt eldől, hogy az adott raklapelem egy minőségi szabvány-, vagy egy alacsonyabb minőségű (pl. egyutas) raklap alapja lesz majd.

Elolvasom a Raklapgyártás 5+1 lépésben második részét is »

További aktualitásaink

Az Európai Unió támogatásával lehetőségünk nyílik szállítási és informatikai szolgáltatásaink fejlesztésére. Mindezzel ügyfeleink munkáját is megkönnyítjük. Kíváncsi hogyan? Minőségi javulás a Golden Palletnél! Idén újabb lépcsőfokot léphettünk meg az Európai...

Elolvasom »

A 2016-ban megszerzett bronzérmet követően a Golden Pallet képes volt még egy szinttel feljebb lépni. Hatalmas elismerés illeti a Golden Pallet teljes csapatát és természetesen köszönet illeti a CHEP-et, amiért...

Elolvasom »

Ismerje meg a speciális eljárásokat. Tudjon meg többet a fumigálás, műszárítás és „Just in time” rendszerű beszállításról. Műszárított rakodólapjaink nedvességtartalma maximum 20%, így alkalmas: nedvességre érzékeny áruk csomagolására ( pl....

Elolvasom »

Golden Pallet Kft. Telefon: +36 (23) 446-000