Változnak a raklapjelölések

Az UIC (International Union of Railways) legutóbbi ülésén két olyan határozat is született, ami a jövőben hatással lesznek a raklapgyártás világára: egyrészről egységesítik majd az EUR rakodólapok jelölését, másrészről határozat született az EPAL-EUR szabvány rakodólap gyártói engedélyének visszavonásáról is.

Egységes EUR raklapjelölések

A raklapjelölések egységesítése a szabvány és sík csererakodólapok esetében figyelhető majd meg a következő módon:

  • A nemzeti vasúttársaságok jelét – mely a szabvány rakodólap bal tuskóján került elhelyezésre – felváltja az UIC jel, függetlenül attól, hogy mely országban készült a raklap.
  • A rakodólapok gyártóját továbbra is a középső tuskón található IPPC engedélyszám alapján lehet majd beazonosítani.
  • A jobb oldali kockán pedig változatlanul az EUR logó lesz majd látható.

Ez változás a gyártók besütőszerszámainak cseréjét jelenti majd, amelyek folyamatosan kerülnek majd lecserélésre. Tervek szerinte a teljes átállás 2014. január 1-jéig történik meg.

Gyártói engedélyek visszavonása

A határozat lényege, hogy az augusztus 1-jétől gyártott EPAL rakodólapokat EUR jelöléssel már nem láthatják el a gyártók, így ezek a raklapok a jövőben már nem minősülnek szabvány csere rakodólapoknak.

Természetesen, a már kereskedelmi forgalomban lévő EPAL-EUR rakodólapok továbbra is csereszavatosak a szabvány raklapokkal.

Hogyan hatnak ezek a változások ügyfeleinkre?

A jelölések kapcsán bevezetett változások egyszerűsítik a rakodólapok azonosíthatóságát, így nem szükséges számon tartani melyik nemzet vasúttársaságának mi a hivatalosan engedélyezett jele. A jelölés egységesítésével ez a probléma tehát elhárul.

A gyártói engedélyek szigorítása pedig a „normál” EUR rakodólapok presztízsét növeli a korábban elfogadott EPAL raklapokkal szemben.

Összességében tehát ezen változások egyértelműen pozitív hatással lesznek a raklapgyártásra és ügyfeleink munkáját is megkönnyítik.

Reméljük, hogy ezzel a bejegyzéssel részletes tájékoztatást adtunk az új törvénymódosításokról.

Amennyiben ezzel kapcsolatosan bármilyen kérdés felmerülne Önben, keressen minket bizalommal!

További aktualitásaink

Az Európai Unió támogatásával lehetőségünk nyílik szállítási és informatikai szolgáltatásaink fejlesztésére. Mindezzel ügyfeleink munkáját is megkönnyítjük. Kíváncsi hogyan? Minőségi javulás a Golden Palletnél! Idén újabb lépcsőfokot léphettünk meg az Európai...

Elolvasom »

A világon jelenleg legelterjedtebb raklaptípusok az EUR raklapok családjának tagjai, melyeket most egy két részes cikksorozatban mutatunk be Önöknek. Az EUR raklapok múltja… Az EUR típusú rakodólapok története egészen az...

Elolvasom »

A Golden Pallet Kft. hosszú távú üzleti stratégiáját a következő célok alkotják: A direkt értékesítések folyamatos növelésével továbbra is meghatározó tényező kívánunk maradni a magyarországi raklapgyártás területén. Ezért erősíteni kívánjuk...

Elolvasom »

Golden Pallet Kft. Telefon: +36 (23) 446-000